17kk
17kk

Tuhkavuorten Huurteesta Kuuraan

'Maisa'

s. 23.10.2021

Tuhkavuorten Huurteen Lumo x Tinttaraisen Nestori

Maisa koiranetissä

Näyttelyt: FI MVA FI JMVA, 1x CACIB, 2x CACIB-J

Taipumuskokeet:

PAIM-T ERI

Terveys

Lonkat A/A

Kyynärät 0/0

Selkä: LTV1  VA0

Polvet 0/0 (14.9.2023)

Silmät OK (14.9.2023)


Geenitestit otetaan myöhemmin

Luonnetestataan, kunhan ikää tulee enemmänLuonteesta

Luonteeltaan Maisa on vilkas ja elämäniloinen porokoiran alku, jolta vauhtia ei puutu. Kaikki tehdään Maisan mielestä täysillä. Vilkkaudestaan huolimatta Maisan kanssa on helppo treenata esimerkiksi rally-tokoa muiden koirien joukossa, sillä se keskittyy todella hyvin itse tekemiseen ja sitä on helppo motivoida ruuan avulla. Lelujen kanssa kiehahtaa helposti homma ns. yli, jonka vuoksi täytyy olla tarkkana, koska käyttää lelupalkkaa. Vilkkauden vuoksi Maisa kuitenkin reagoi herkästi myös ympäristön ääniin ja liikkeisiin uteliaalla katseella, mutta luopuu lähes joka kerta itsenäisesti tai viimeistään pyynnöstä.

Maisa on koira, joka on täytetty uteliaisuudella ja loputtomalla leikkisyydellä. Se on vieraille ihmisille ystävällinen ja avoin, antaa hoitotoimenpiteet tehdä ongelmitta niin eläinlääkärissä kuin kotonakin. Lähtökohtaisesti Maisa on myös muillekin koirille ystävällinen eikä missään nimessä aggressiivinen tai provosoiva. Kuitenkaan en luokittelisi Maisaa sellaiseksi koiraksi, että antaisin sen mennä vieraan nartun iholle, sillä vaikka Maisa on ystävällinen, se ei välitä vieraista nartuista. Riitaa se ei silti haasta, mutta saattaa kertoa jossain kohtaa liian lähellä olevalle nartulle, että nyt ollaan liian lähellä. Kuitenkin Maisan paras kaveri on hieman vanhempi lagotto-narttu, eikä esimerkiksi ikinä vastaa tämän ärhentelyihin, vaan hyväntuulisena rallattelee tilanteesta pois.

Maisa on aavistuksen pehmeä, mutta rohkea ja reipas, joka uskaltaa kohdata itseä hurjistuttavat asiat. Se on alusta- sekä äänivarma. Raketit, aseen paukkeet eikä muutkaan ikävät äänet saa sitä reagoimaan mitenkään. Ritiläalustat, heiluvat alustat, rapisevat yms kuljetaan läpi varmoin askelin. Uimisesta eikä vedessä kahlaamisesta Maisa välitä, vaikka tämän sisko sekä emä ovat varsinaisia vesipetoja. Pentuna Maisa juoksi parhaan kaverinsa perässä äkkisyvään jääkylmään veteen ja säikähti sitä niin pahasti, ettei ole sen jälkeen mennyt veteen. Pikku hiljaa kuitenkin ollaan opeteltu, että vesi on ihan kiva juttu. Maisalla ei ole riistaviettiä, tai jos on, niin se on niin vähäistä, ettei se vaikuta arkeen millään tavalla. Linnut saattaa toisinaan kiinnostaa, mutta luopuu näistä käskystä. Pysyy irti, eikä irtoa äärettömän pitkälle. Pitää aika hyvin itse huolta, missä lauma menee. Pitkien sienestyspäivien aikana käy itse lepäämään sammalmättäälle ihmisten kerätessä sieniä.

Maisa vilkkaudestaan huolimatta rauhoittuu kotona sekä treenipaikalla hyvin. Näyttelypaikoilla alussa saattaa olla pientä kiihtymistä, mutta rauhoittuu pienen hetken jälkeen hyvin aloilleen odottamaan vuoroaan. Maisa on pitkälti ns yhden ihmisen koira, vaikka tykkääkin kaikista ihmisistä. Maisa on pentuna ollut kovin haukkuherkkä ja sen kanssa on jouduttu opettelemaan, että sisällä ei tarvitse metelöidä. Nykyään se ei hauku esim. ulko-ovea kuin maksimissaan satunnaisella haukahduksella. Omaa pihaa Maisa vahtii ja tämän olen sille sallinut valoisaan aikaan, kunhan käskystä lopettaa.

Maisasta lumi on maailman parasta sekä mustikoiden syöminen. Marjassa siis on aika kova kilpailu, kumpi ehtii keräämään marjat ennen Maisaa - minä vai Maisa. Maisa syö härskisti myös puolukat ja kaikki muutkin syötäväksi kelpaavat marjat suoraan puskista. Mielellään etenkin niistä puskista, missä ihminen juuri noukkii marjoja. Äärettömän ahne yksilö, muttei koskaan varasta ruokaa esim. pöydiltä. Lelut tuhotaan mahdollisuuksien mukaan, joten lelujen on oltava joko sellaisia, että niitä ei saa rikki tai tuhottavaksi kelpaavia, koiralle vaarattomia.


Näyttelyt

2.10.22 Loimaa ER JUN EH, Leila Kärkäs

46 cm. Keskikokoinen, melko hyvät mittasuhteet omaava juniori, jolla hyvä pään pituus. Riittävä otsapenger, hieman vaaleat ja pyöreähköt silmät. Haja-asentoiset, hieman kookkaat korvat. Hyvä kaula ja ylälinja. Lantiossa luisuutta. Riittävät etukumaukset, hyvät takaosan kulmaukset. Yhdensuuntainen taka-askel. Hieman korkea etuaskel. Sivuliikkeessä saisi olla hieman enemmän voimaa ja ulottuvuutta. Korkealla kannettu häntä. Hyvä nuoren koiran karva.

10.9.22 Porvoo KR JUN EH1, Paula Heikkinen-Lahkonen

Normaalisti kehittynyt narttu, hyvä koko ja mittasuhteet. Vielä kokonaisuutena hieman kevyt. Otsapenger voisi olla selvempi ja kuono täyteläisempi. Tummat silmät. Hyvät korvat. Hyvät raajojen kulmaukset. Suora selkä. Kevyet vaivattomat liikkeet. Karva on hieman lyhyttä vuodenajasta johtuen. Häntä pysyy alhaalla liikkuessakin.

27.8.22 Forssa KV JUN ERI1 SA PN3 JUN-ROP SERT JUN-SERT CACIB-J, Tino Pehar

10months old. Nice in type. Typical feminine head. Good eye expression. Good body structure for her age. Good tailset. Excellent front angulation. Good movement for her age.

13.8.22 Turku KR JUN ERI1 SA PN2 JUN-ROP SERT JUN-SERT, Kimmo Mustonen

9kk. Oikea tyyppi, koko ja mittasuhteet. Erittäin hyvä pää ja ilme. Hyvät silmät ja korvat, oikea purenta. Erittäin hyvä ylälinja. Riittävästi kulmautunut. Hieman kevyt luusto. Eturinta saa vielä täyttyä. Oikea karvanlaatu. Oikea askelpituus. Vielä hieman epävakaa etuaskel. Miellyttävä käytös.

28.5.22 Harjavalta EPN PEN1 KP ROP, Leila Kärkäs

7kk, iloinen touhukas pentu. Hyvät pään linjat, hyvä asentoiset korvat, hyvät silmät, riittävät kulmaukset. Ikään riittävä rintakehä, hieman luisu lantio, hyvä kaula ja ylälinja sekä häntä. Hyvä sivuliike, ja asettuessaan myös hyvä etu ja takaliike. Karva vielä pehmeää, riittävä pohjavilla.


Satunnaisia kuvia Maisasta